[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Równoważy także czynność wydzielniczą żołądka, poprawiając trawienie.Kapusta kiszona bez soli pomaga utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową, wzmacnia układ odpornościowy, działa krwiotwórczo i wzmaga energię oraz poprawia samopoczucie.Najlepsze rezultaty osiąga się dodając niewielkie ilości kapusty kiszonej do posiłków.KAPUSTA WŁOSKAZnane od dawna warzywo kapustne.Kapusta włoska jest pożywna, zawiera dużo witaminy A, B1, B2, C i niacyny, jest też bogatym źródłem chlorofilu i wielu minerałów, takich jak: wapń, magnez, żelazo, siarka, sód i potas.Sok z kapusty włoskiej leczy wrzody żołądka i dwunastnicy, liście i łodyżki jedzone na surowo doskonale wypełniają jelita i przyspieszają ich ruchy robaczkowe.KAPUSTNEGrupa warzyw, w skład której wchodzą między innymi kapusta, brokuły, brukselka, kalafior, rzepa i kalarepa.Kapustne są bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza w siarkę - „pierwiastek urody", który jest składnikiem kolagenu i wzmacnia reakcje odpornościowe skierowane przeciwko zarazkom i wirusom.Kapustne zawierają też substancje o działaniu przeciwnowotworowym: ditiole i indole, które zapobiegają nowotworom piersi i odbytnicy.Znany jest też zbawienny wpływ tej grupy warzyw na wątrobę.KARAGENŻelująca substancja pozyskiwana z krasnorostów (glony morskie).W Irlandii tradycyjnie surowcem do wyrobu karagenu jest mech irlandzki (Chondrus crispus -chrząstnica).Karagen jest ważnym składnikiem pożywienia i lekiem na choroby układu oddechowego.Do czasów drugiej wojny światowej nie produkowano go na skalę przemysłową, dopiero brak japońskiego agaru spowodował rozpoczęcie takiej produkcji.Karagen jest mieszaniną kilku różnych substancji koloidowych, a nie jednym określonym związkiem.W jego skład wchodzą zmienne ilości wapnia, magnezu, amoniaku, potasu i innych.Karagen spożywczy charakteryzuje się wysoką masą cząsteczkową.Sprzedaje się go w postaci wysuszonych przezroczystych grudek, które pęczniejąc w wodzie tworzą galaretkę.W niskim stężeniu (do 1%) używa się go w przemyśle jako środka stabilizującego, zagęszczającego i żelującego.Na przykład stabilizuje białka mleka w takich produktach jak: lody, koktajle mleczne i czekolada mleczna (E407).Karagen o niskiej masie cząsteczkowej, nie dopuszczony do produkcji w przemyśle spożywczym, wywołuje kolki i nowotwory u zwierząt.W krajach Unii Europejskiej z jego powodu wywiązała się dyskusja na temat szkodliwości innych postaci tej substancji.Jakkolwiek karagen jest w nikłym stopniu trawiony w kwaśnym środowisku żołądka, małe ilości zdają się nie wyrządzać szkody w organizmie, jedynie spożywanie go w dużych ilościach naraża na uszczerbek na zdrowiu.KARCZOCH (CYNARA SCOLYMUS)Duża, podobna do ostu bylina, pochodzi znad Morza Śródziemnego.Wytwarza jadalne pączki kwiatowe.Obecnie powszechnie uprawiana w krajach o klimacie umiarkowanym.W Stanach Zjednoczonych plantacje karczochów znajdują się przede wszystkim w Kalifornii.Główki kwiatowe je się jako warzywo, wyciągów z liści i korzeni używa się w leczeniu miażdżycy naczyń, żółtaczki i osłabienia pooperacyjnego.Karczoch jest bogaty w wiele witamin i minerałów, pobudza też wydzielanie żółci i działa moczo-pędnie.W niektórych kulturach uważa się go za afrodyzjak.KARDAMON (ELETTARIA CARDAMOMUM)Bylina rosnąca dziko w Indiach, ale uprawiana też w innych tropikalnych rejonach świata.W mięsistych strąkach tej rośliny zawarte są nasiona, które wykorzystuje się w kuchni i medycynie.Kardamon ma właściwości wiatropędne, likwiduje wzdęcia, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i trawienie.Używanyjestjednak głównie jako przyprawa do potraw i dodatek do wódek i lekarstw.W krajach arabskich parzy się kawę z kardamonem.Powszechnie dostępny.KARMIENIE NIEMOWLĄTKarmienie dziecka piersią przez pierwsze sześć miesięcy jego życia jest niezwykle ważne.Siara (colostrum), wczesna wydzielina z sutek, bogata jest w przeciwciała i limfocyty, które zwiększają odporność noworodka na choroby.Mleko matki, którym odżywia się niemowlę, jest istotnym czynnikiem determinującym j ego zdrowie, nie tylko przez pierwsze miesiące życia, ale przez wiele dalszych lat, chroniąc je przed takimi dolegliwościami, jak infekcje uszu, kolki czy uczulenia.Naukowcy wykazali, że karmienie dziecka mlekiem krowim we wczesnych miesiącach życia wiąże się z późniejszą nadwagą i chorobami serca.Stwierdzono także, iż mleko matki o wysokim poziomie cholesterolu - w przeciwieństwie do mleka krowiego z niskim poziomem cholesterolu - w rzeczywistości sprzyja ustaleniu niskich poziomów cholesterolu w późniejszych latach.Ostatnie badania wskazują także, że jeśli karmi się dziecko mlekiem krowim, zanim skończy ono cztery miesiące, może to wywołać proces chorobowy autoagresji, charakteryzujący się tym, że system odpornościowy organizmu rozpoznaje jako obce i zwalcza własne komórki i tkanki.Zwiększa się również ryzyko wystąpienia później cukrzycy.Od szóstego miesiąca życia wprowadza się stopniowo do diety dziecka przetarte jarzyny i inne pokarmy, zmniejszając ilość mleka.Następnie, około osiemnastego miesiąca, kiedy zaczynają się wyrzynać pierwsze zęby trzonowe, jest to sygnał, że enzymy trzustki są gotowe do trawienia bardziej złożonych pokarmów.To oczywiście bardzo ogólna zasada, gdyż każde dziecko jest inne: jedno można odstawić od piersi wcześniej, inne należy karmić dłużej niż rok.Jeśli mleko rodzonej matki jest dla dziecka niedostępne, wtedy wskazane jest mleko innej matki (mamki)lub mleko kozie, albo połączenie jednego z drugim.Matki weganki czasami karmią swoje dzieci mleczkiem migdałowym lub sojowym, które -jak się wydaje - dobrze im służy.KARNITYNAAminokwas powstały z lizyny i metioniny, nie należący do niezbędnych.Ułatwia on transport tłuszczów do mitochondriów, które są czymś w rodzaju małych elektrowni obecnych w każdej komórce, gdzie następuje przemiana tłuszczu w energię [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • higrostat.htw.pl
  •