[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Po co człowiek sam ma wytwarzać te związki, skoro może je otrzymać w pożywieniu?Najlepsze dla człowieka tłuszcze - to te, które zawarte są w żółtku jaj kurzych.W jajach przepiórczych są podobnie wartościowe, ale dużo droższe.Faktyczna wartość tłuszczów pochodzących z żółtek jest według ścisłych badań naukowych, cztery razy większa od wartości biologicznej tłuszczu z masła i śmietany i znacznie większa od wartości biologicznej wszystkich tłuszczów pozostałych.Ze wszystkich tłuszczów spożywczych najmniej wartościowy dla człowieka jest olej kukurydziany.5 lat po zawale przeżywa najmniej ludzi stosujących jako główne źródło tłuszczu olej kukurydziany.Oleju z wiesiołka jeszcze nie badano.Obecnie jest bardzo modny.Możliwe, że jest jeszcze gorszy.LISTY * PYTANIA * ODPOWIEDZICzy ma wartość leczniczą, lub odżywczą psie sadło?Autorzy Biblii przekazali nam bardzo dokładnie, które zwierzęta człowiek może spożywać, a których mu nie wolno.Ze spożycia zostały wyłączone wszystkie drapieżniki, a więc zarówno drapieżne ptaki, jak i ssaki.Wartość biologiczna psiego sadła jest nieco wyższa od wartości słoniny, ale nieco niższa od wartości biologicznej łoju wołowego.Nie jest więc rozumne zabijanie psów, które są drapieżnikami, dla pozyskania psiego sadła, gdy możemy łatwo i stosunkowo tanio uzyskać tłuszcz bydlęcy, a więc masło i łój.Uzyskanie tłuszczu ze świni kosztuje 4 do 5 razy drożej niż z krowiego mleka.Pies - jako drapieżnik - nie chce jeść tego co krowa, ani tego czym karmi się świnie.Zjada pożywienie bardziej skoncentrowane i uszlachetnione, a zatem musi otrzymać w jedzeniu około 10 razy więcej energii dla wytworzenia jednego kilograma sadła niż potrzebuje na to świnia i 40-50 razy więcej niż potrzebuje krowa.A więc hodowanie i zabijanie psów na sadło jest postępowaniem nierozumnym.Psów należy chować mniej i raczej tych mniejszych, a żywić je trzeba nie ziemniakami i kaszą, a przede wszystkim podrobami i mięsem.Będą wtedy zdrowe i ładne, silne i inteligentne.I jeśli nawet ich żywienie będzie nieco droższe, to w to miejsce zaoszczędzimy na wydatkach na weterynarza.16.Żywienie optymalne a choroby zakaźneRację mieli kapłani egipscy, którzy twierdzili, że przyczyną wyższą chorobliwej czynności mózgów ludzkich są złe potrawy, które spożywamy.A choroby zakaźne? Przecież znamy wirusy i bakterie wywołujące określone choroby? Ludziom wydaje się, że skoro wirus lub bakteria wywołująca chorobę znajdzie się w ich organizmie, to zachorują oni bez względu na to, jak się odżywiają.Otóż nieprawda! Jest to myślenie fałszywe.Jeden z uczonych już w ubiegłym stuleciu uważał, że to nie wirusy i bakterie są przyczyną chorób zakaźnych, lecz musi istnieć jakaś przyczyna wyższa.Twierdził nawet, że przyczyną chorób zakaźnych są zupełnie inne czynniki, a obecność określonego zarazka w organizmie jest objawem choroby, a nie jej przyczyną.Aby to udowodnić nawet wypił hodowlę bakterii tyfusu, i rzeczywiście - na tyfus nie zachorował!Gdyby faktyczną przyczyną chorób zakaźnych były wirusy czy bakterie, to cała ludzkość już dawno i to po wielekroć by wymarła.W żadnej z epidemii nie chorowali wszyscy i w żadnej z epidemii nie wszyscy, którzy zachorowali, umierali.Czyli należałoby znaleźć faktyczne przyczyny, które powodują, że niektórzy ludzie w czasie epidemii umierają, inni tylko chorują, wracając po chorobie do zdrowia, a jeszcze inni nie chorują wcale, chociaż z pewnością można stwierdzić, że zarazki chorobotwórcze znalazły się w ich organizmach.Tak samo można postawić pytanie, dlaczego nie chorują na żadne choroby zakaźne pewne grupy ludzi, np.Hunzowie.Jeżeli potrafilibyśmy odpowiedzieć na te pytania i z odpowiedzi tych wyciągnąć praktyczne wnioski, to problem wszelkich chorób zakaźnych zostałby przyczynowo rozwiązany.Niedawno środki przekazu podały najpierw jeden, a później kilka przypadków z USA, gdzie małe dzieci, niewątpliwie od urodzenia zarażone wirusem HIV, po kilku latach starannej opieki (w rodzinach bogatych i dobrych ludzi) stały się wolne od tego śmiertelnego wirusa.Na AIDS już nie zachorują.Wielu moich pacjentów podawało, że bezpowrotnie ustąpiła u nich opryszczka, która przez wiele lat powracała przy ochłodzeniu, przegrzaniu, zmęczeniu, stresie psychicznym.Po podjęciu żywienia optymalnego ani razu opryszczka nie pojawiła się u nich.Wirus opryszczki jest dość podobny do wirusa HIV.Żywienie optymalne powinno pomóc organizmowi w zwalczaniu wirusa HIV i nie dopuścić do zachorowania na AIDS.Sam nie mogłem tego sprawdzić, nie miałem bowiem kontaktu z tego typu chorymi.Ci, którym rzekomo zależy na walce z wirusem HIV - nie chcieli tego sprawdzić.Jak to wytłumaczyć? Może tak, że jeśli ktoś z czegoś żyje, nie będzie podcinał gałęzi, na której siedzi.Stanisław Staszic tak pisał o chorobach zakaźnych: / mór jest waszym dziełem.Anarchia nieustanna, boje nieskończone ciągnęły za sobą głód, a za głodem chodził zawsze mór.Rozumiał więc, ten wiedzący człowiek, że epidemie chorób zakaźnych poprzedzał zawsze okres głodu, złego, niewystarczającego odżywiania, a zatem osłabienia organizmów ludzkich.Rządzący Europą wydali ogromne sumy na to, by zabić kilkadziesiąt milionów ludzi w czasie I wojny światowej.Zrujnowali przy tym wiele krajów.Zaraz po wojnie przyszedł głód, a za głodem przyszła grypa, która uśmierciła więcej ludzi, głównie młodych, niż padło ich na wszystkich polach bitew w tej wojnie.Gruźlica była na pierwszym miejscu przyczyn zgonów w USA w roku 1910.W roku 1946 była już na miejscu ósmym.W tym okresie nie było jeszcze żadnych leków przeciwprątkowych i nie stosowano ich, a leczenie klimatyczne stosowano w 1946 roku nie częściej niż w 1910 r.Czy ludzie, w tym rządzący i uczeni, nie mogą zrozumieć przyczyny poprawy? Przecież to jasne: wystarczy chorym dać lepiej jeść, a szybko wyzdrowieją.Wystarczy przyczynowo wyleczyć chorych na cukrzycę w Polsce, a jest ich ponad milion, aby każdy pracujący i każdy emeryt czy rencista otrzymał dodatkowo po 100 nowych złotych miesięcznie.I jeszcze by zostało.Tyle bowiem kosztuje społeczeństwo leczenie milionowej armii diabetyków.Podatność na choroby zakaźne pojawiła się wśród ludzi dopiero po radykalnych zmianach w diecie, czyli po popełnieniu przez naszych przodków tak zwanego grzechu pierworodnego, tj.po przejściu na żywienie oparte na ziarnach zbóż, warzywach, owocach.Czy bogowie, stwarzając ludzi, zaopatrzyli ich w takie mechanizmy obronne przed chorobami zakaźnymi, że ich organizmy były zdolne unicestwić każdy zarazek już „na wejściu"?Ludzie zostali stworzeni w Afryce Wschodniej, gdzie zawsze jest ciepło i gdzie ubranie nie było potrzebne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]