[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.W – mięso poddusić jeszcze trochę (można dodać w tym celu niewielką ilość zimnej wody)D – następnie dolać jeszcze małą ilość kwasu chlebowegoO – i czerwonego wina (może być to, które pozostało z moczenia mięsa).Przykryte mięso wołowe zostawić na małym ogniu i dusić aż do miękkościO – przed podaniem przybrać niesłodzoną galaretką z brusznic lub marmoladą z brusznicZ – i kilkoma przyrumienionymi krążkami cebuli.UWAGA: mięso gotowane na czerwonym winie ma silne właściwości rozgrzewające, lepiej więc nie odżywiać się w ten sposób zbyt często.Ciasta i pieczywoPłaski chlebD – 500 g mąki pszennej z pełnego ziarna zmieszaćO – z odrobiną mąki żytniejZ – 2-3 łyżkami oliwki lub dobrego oleju sojowegoZ – 1-2 garściami ziaren sezamuM – i czarnuszkiW – oraz łyżeczką soli kamiennejW – wszystko zmieszać z taką ilością letniej wody, aby powstało miękkie, rozrzedzone ciasto.Tym ciastem napełnić posmarowaną tłuszczem blachę i piec w piekarniku ok.20-30 minut.Można po jakimś czasie odwrócić chleb, ale najczęściej nie jest to konieczne.Chleb ten można również przygotować z mąki kukurydzianej w stosunku 1:1 z mąką pszenną.Chleb słodkiUgotować owsiankę z drobnych płatków lub grubej mąki owsianejZ – 2-3 garście rodzynek zmieszaćZ – z 2-3 łyżkami drobnej mąki z orzechów włoskichM – i drobnymi płatkami owsianymiW – dodać szczyptę soli kamiennej.Składniki te gotować z możliwie małą ilością wody przez 10-15 minut, aż do uzyskania gęstej stałej masy.Następnie owsiankę tę dać do wysmarowanej płynnym masłem formy, zostawić do wystygnięcia i stwardnienia, po czym piec w piekarniku.PiernikZ – 150-200 g masła utrzeć z:Z – 5 żółtkami jajZ – wanilią, kardamonemZ – 5 łyżkami miodu lub syropu klonowegoM – cynamonem, kolendra i mielonymi goździkamiW – szczyptą soli kamiennejD – do tego dodać 300-500 g mąki pszennej z pełnego ziarnaO – i szczyptę kawy.Ciasto dobrze wymieszać i na koniec dodać:Z – rodzynek i orzechów, ewentualnie również wiórek kokosowychZ – sztywno ubitą pianę z białekM – szczyptę sproszkowanego imbiruW – i w razie potrzeby dobrą miarkę wody mineralnej.Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok.40-60 minut.Piana z białek i woda mineralna powinny wystarczyć, aby ciasto wyrosło.W przeciwnym razie użyć proszku do pieczenia.SernikPrzygotować:Z – 100 g masła i 4 żółtkaZ – nieco waniliiZ – 5 łyżek miodu, słodu lub syropu klonowegoM – niewielką ilość drobno pociętego świeżego imbiru (ostatecznie może być i sproszkowany)W – szczyptę soli kamiennejD – 500 g sera białego, śmietankowego, tłustegoD – sok wyciśnięty z jednej cytryny i pociętej z niej skórki (nie pryskanej chemikaliami!)D – 500 g mąki pszennejO – szczyptę kawy naturalnejZ – całe lub grubo pocięte orzechy laskoweZ – 1-2 garści rodzynekZ – wmieszać ostrożnie sztywno ubitą pianę.Można dodać miarkę wody mineralnej.Piec ok.45-60 minut.Talary orzechowePrzygotować:D – 200 g maki pszennej z pełnego ziarnaD – 50-100 g bułki tartejO – 1/2 łyżeczki kawy naturalnejZ – nieco miodu lub syropu klonowego do smakuZ – jedno jajkoZ – 100 g prażonych orzeszkówZ – 100 g zimnego, świeżego masłaZ – cynamonM – 2 łyżeczki proszku do pieczeniaM – szczyptę gałki muszkatołowejW – szczyptę soli kamiennej.Składniki te dobrze wymieszać i zagnieść ciasto.Toczyć wałki o średnicy 3 cm i odstawić na noc do chłodnego miejsca.Następnie ostrym nożem pociąć na cienkie krążki i piec na blasze do pieczenia.Rozgrzać w garnku gorzką czekoladę i do połowy zanurzać w niej upieczone placuszki, odkładać na folię do ostudzenia.UWAGI KOŃCOWENa zakończenie warto jeszcze zwrócić uwagę czytelnika na kilka dość istotnych spraw.Pozwoli to uniknąć wielu niepotrzebnych nieporozumień, pomówień o szarlatanerię czy głoszenie poglądów sprzecznych ze współczesnymi odkryciami naukowymi.Po pierwsze: nie należy traktować dosłownie (tzn.w zachodnim rozumieniu) pewnych określeń stosowanych w innych systemach i od razu uważać ich za zacofane czy fantastyczne.Konieczne jest uświadomienie sobie, że każda nazwa lub idea to symbol arbitralny nabyty, powstały w danej tradycji kulturowej, a utrwalony w wyniku procesu nauczania i przekazu społecznego.Tak więc i terminy uważane przez nas za prawdziwie opisujące świat są równie konwencjonalne jak każde inne – opisujące ten sam świat, lecz w wyniku innych uwarunkowań kulturowych czyniące to w odmienny sposób albo w odrębnym aspekcie.Dlatego bezsensowne jest ślepe porównywanie wyrwanych pojęć czy idei należących do obcych sobie systemów bez znajomości przynajmniej podstaw każdego z nich.Tak samo dla zachodniego naukowca nieprawdziwe może być chińskie pojęcie merydian albo energia życiowa czi, jak niezrozumiałe z punktu widzenia tradycji chińskiej są zachodnie spory na temat fizykochemicznej natury życia.Tamten system interesuje się w większym stopniu energetycznym aspektem wszechświata, a my materialnym; wszechświat pozostaje jednak taki sam.Po drugie: medycyna chińska jest systemem, który zawsze wymagał traktowania człowieka całościowo.Niedopuszczalne jest diagnozowanie i leczenie tylko chorego narządu, gdyż rzeczywiste przyczyny choroby leżeć mogą zupełnie gdzie indziej i sięgać odległej przeszłości (aż po życie płodowe włącznie).Ignorowanie tego może doprowadzić do poważnego rozregulowania równowagi energetycznej organizmu, nawet do wywołania innych chorób – mimo że zewnętrznie bezpośrednia dolegliwość wydaje się usunięta.Dlatego ważne jest także częste ponawianie diagnozy w trakcie leczenia, gdyż podczas niego zachodzą istotne zmiany wpływające na pozostałe narządy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]