X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.- Do miski z mi�sem doda� surowy prawdziwy ry�, 1 jajko, sól pieprz- wyrabia� pulpeciki, które nast�pnie otoczy� w m�ce i wrzuci� do sosu.- doda� do ca"o�ci nieco bulionu aby klopsiki by"y prawie ca"kowicie zanurzone w sosie- gotowa� oko"o 40 minut na ma"ym ogniu, najlepiej pod przykryciem.cannelloniSk"adniki:sos beszamelowy:- 1 "yka m�ki- 1/2 litra mlekafarsz:- 600 g mielonej wo"owiny [carne picado]- 3 ga"�zki selera naciowego- 1 cebu"ka- 3 z�bki czosnku- 1 puszka pomidorów [ bez skórki, posiekane]- 2 "y�ki oliwy z oliwek- 1/2 szklanki czerwonego wina- 1 "y�eczka papryki w proszku- 1 "y�ka mas"a- 100 g parmezanu- 200 g mozarelli- li�cie laurowe- sól i pieprzPlan dzia"ania:- farsz:- rozgrza� oliw� na patelni.- wrzuci� jedn� ma"� pokrojon� cebulk� a po chwili nieco rozgniecionego czosnku.- doda� mi�so i podsma�y�.- wrzuci� pomidory- ca"o�� wymiesza�- do�� drobno posiek� li�cie selera naciowego i doda� na patelni�- doda� wino Cabernet Sauvignion- doda� przyprawy - li�cie laurowe, sól, pieprz- zredukowa�, a� si� z tego zrobi bardzo g�sty sos.- na koniec doda� papryk� w proszku, wymiesza� i poddusi�.- gdy ostygnie doda� surowe jajko i wymiesza�- nadziewa� nale�niki, zwini�te u"o�y� w �aroodpornym naczyniu, pola� sosem- na wierzu u"o�y� mozarell� i zapiec w piekarniku- ciasto na nale�niki cannellone- w misce wymiesza� m�k� pszenn� i 1 jajko,- doda� woda gazowana- wyrobi� ciasto jak na normalne nale�niki - powinno mie� do�� p"ynna konsystencje.- rozgrza� patelni� z odrobin� oliwy- usma�y� jasne nale�niki.- sos beszamelowy:- mas"o roztopi� na patelni doda� "y�k� m�ki i zrobi� bia"� zasma�k�- zdj�� patelni� z ognia i wla� zimne mleko, dok"adnie rozmiesza�.- postawi� z powrotem na gazie i zagotowa� do zg�stnienia- wrzuci� parmezan i rozpu�ci� na jednolity serowy sosjesiotr z rzeki Rio Negro z sosem roquefortSk"adniki:- 800 h filetów z jesiotra- 100 g sera roquefort- ziemniaki- 2 "y�ki mas"o- 1 szklanka �mietanki- sól- pieprzPlan dzia"ania:- roztopi� mas"o- sma�y� ryb� z obu stron- posoli� i popieprzy�- Sos: na patelni wymiesza� ser roquefort i �mietank�.- chwil� pogotowa�.- zredukowa� sos- pola� ryb� sosem61 W�drówka 103  walo�ski smak[ Ciel�cina duszona w piwie z zio"ami ] [ Sa"atka z Liege w sosie vinegrette ][ Królik duszony w piwie trapistów z suszonymi �liwkami po walo�sku ]ciel�cina duszona w piwie z zio"amiSk"adniki:- 4 kotlety (filety) ciel�ce- 2 "y�ki rozpuszczonego mas"a- 1 "y�ki oleju- 2-3 cebu"ki szalotki lub 1 czerwona cebula- 150 g grzybów [pieczarek, grzybów le�nych lub boczniaków]- 1/2 szklanki bia"ego m�tnego piwa- 1/2 szklanki s"odkiej �mietany- 1 p�czek trybuli- sól- �wie�o zmielony pieprzPlan dzia"ania:- kotlety:- filety rozbi� lekko, aby nada� im "adny kszta"t medalionów- obwody kotletów ponacina� w kilku miejscach, aby si� nie kurczy"y- oprószy� sol� i pieprzem- zrumieni� je z obu stron na rozgrzanej oliwie wymieszanej z mas"em- mi�so powinno si� do�� szybko obsma�y� z obu stron na mocnym ogniu przez 2-3 minuty z ka�dej strony.- pokroi� drobno szalotk�- zdj�� mi�so z patelni, prze"o�y� na talerz, przykry� pokrywk� i po"o�y� na czym� ciep"ym  aby dosz"o- Sos:- do t"uszczu po kotletach wrzucamy szalotk� - dusi� 2-3 minuty.- pieczarki, lub inne grzyby pokroi� i wrzuci� do podsma�onej cebu"ki- dusi� ca"o�� 2-3 minuty- na patelni� wla� bia"e piwo i gotowa� ca"o�� na do�� ostrym ogniu razem ok [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • higrostat.htw.pl
  •  

    Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.