[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.- Do miski z mi´sem dodaç surowy prawdziwy ryÝ, 1 jajko, sól pieprz- wyrabiaç pulpeciki, które nast´pnie otoczyç w màce i wrzuciç do sosu.- dodaç do ca"oÊci nieco bulionu aby klopsiki by"y prawie ca"kowicie zanurzone w sosie- gotowaç oko"o 40 minut na ma"ym ogniu, najlepiej pod przykryciem.cannelloniSk"adniki:sos beszamelowy:- 1 "yka màki- 1/2 litra mlekafarsz:- 600 g mielonej wo"owiny [carne picado]- 3 ga"àzki selera naciowego- 1 cebu"ka- 3 zàbki czosnku- 1 puszka pomidorów [ bez skórki, posiekane]- 2 "yÝki oliwy z oliwek- 1/2 szklanki czerwonego wina- 1 "yÝeczka papryki w proszku- 1 "yÝka mas"a- 100 g parmezanu- 200 g mozarelli- liÊcie laurowe- sól i pieprzPlan dzia"ania:- farsz:- rozgrzaç oliw´ na patelni.- wrzuciç jednà ma"à pokrojonà cebulk´ a po chwili nieco rozgniecionego czosnku.- dodaç mi´so i podsmaÝyç.- wrzuciç pomidory- ca"oÊç wymieszaç- doÊç drobno posiekç liÊcie selera naciowego i dodaç na patelni´- dodaç wino Cabernet Sauvignion- dodaç przyprawy - liÊcie laurowe, sól, pieprz- zredukowaç, aÝ si´ z tego zrobi bardzo g´sty sos.- na koniec dodaç papryk´ w proszku, wymieszaç i poddusiç.- gdy ostygnie dodaç surowe jajko i wymieszaç- nadziewaç naleÊniki, zwini´te u"oÝyç w Ýaroodpornym naczyniu, polaç sosem- na wierzu u"oÝyç mozarell´ i zapiec w piekarniku- ciasto na naleÊniki cannellone- w misce wymieszaç màk´ pszennà i 1 jajko,- dodaç woda gazowana- wyrobiç ciasto jak na normalne naleÊniki - powinno mieç doÊç p"ynna konsystencje.- rozgrzaç patelni´ z odrobinà oliwy- usmaÝyç jasne naleÊniki.- sos beszamelowy:- mas"o roztopiç na patelni dodaç "yÝk´ màki i zrobiç bia"à zasmaÝk´- zdjàç patelni´ z ognia i wlaç zimne mleko, dok"adnie rozmieszaç.- postawiç z powrotem na gazie i zagotowaç do zg´stnienia- wrzuciç parmezan i rozpuÊciç na jednolity serowy sosjesiotr z rzeki Rio Negro z sosem roquefortSk"adniki:- 800 h filetów z jesiotra- 100 g sera roquefort- ziemniaki- 2 "yÝki mas"o- 1 szklanka Êmietanki- sól- pieprzPlan dzia"ania:- roztopiç mas"o- smaÝyç ryb´ z obu stron- posoliç i popieprzyç- Sos: na patelni wymieszaç ser roquefort i Êmietank´.- chwil´ pogotowaç.- zredukowaç sos- polaç ryb´ sosem61W´drówka 103 walo’ski smak[ Ciel´cina duszona w piwie z zio"ami ] [ Sa"atka z Liege w sosie vinegrette ][ Królik duszony w piwie trapistów z suszonymi Êliwkami po walo’sku ]ciel´cina duszona w piwie z zio"amiSk"adniki:- 4 kotlety (filety) ciel´ce- 2 "yÝki rozpuszczonego mas"a- 1 "yÝki oleju- 2-3 cebu"ki szalotki lub 1 czerwona cebula- 150 g grzybów [pieczarek, grzybów leÊnych lub boczniaków]- 1/2 szklanki bia"ego m´tnego piwa- 1/2 szklanki s"odkiej Êmietany- 1 p´czek trybuli- sól- ÊwieÝo zmielony pieprzPlan dzia"ania:- kotlety:- filety rozbiç lekko, aby nadaç im "adny kszta"t medalionów- obwody kotletów ponacinaç w kilku miejscach, aby si´ nie kurczy"y- oprószyç solà i pieprzem- zrumieniç je z obu stron na rozgrzanej oliwie wymieszanej z mas"em- mi´so powinno si´ doÊç szybko obsmaÝyç z obu stron na mocnym ogniu przez 2-3 minuty z kaÝdej strony.- pokroiç drobno szalotk´- zdjàç mi´so z patelni, prze"oÝyç na talerz, przykryç pokrywkà i po"oÝyç na czymÊ ciep"ym aby dosz"o- Sos:- do t"uszczu po kotletach wrzucamy szalotk´ - dusiç 2-3 minuty.- pieczarki, lub inne grzyby pokroiç i wrzuciç do podsmaÝonej cebu"ki- dusiç ca"oÊç 2-3 minuty- na patelni´ wlaç bia"e piwo i gotowaç ca"oÊç na doÊç ostrym ogniu razem ok
[ Pobierz całość w formacie PDF ]